İletişim Hattı +90(274) 412 7036
Haberler

3. İl Ekonomi Toplantısı

  • 25.04.2018

 Kütahya’nın ekonomik durumunu ve potansiyelini, devam eden kamu ve özel sektör yatırımları ile istihdam konularını değerlendirmek amacıyla düzenlenen “3. İl Ekonomi Toplantısı” Kütahya’nın Gediz ilçesinde yapıldı.

Kütahya Valisi Ahmet Hamdi Nayir başkanlığında Gediz Belediyesi Kültür Merkezinde gerçekleştirilen toplantıya Kütahya Belediye Başkan Vekili Galip Gültekin, Gediz Kaymakamı Muhammet Önder, Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası (KÜTSO) Başkanı İsmet Özotraç,Gediz ticaret ve sanayi odası yönetim kurulu başkanı Vedat Öztürk,Tavşanlı ticaret ve sanayi odası yönetim kurulu başkanı Davut Efe,Simav ticaret ve sanayi odası başkanı Şeref Kazcıoğlu İl Planlama ve Koordinasyon Müdürü Seyfettin Uysal, STK Temsilcileri, iş adamları ile ilgili kurum ve kuruluş temsilcileri katıldı.

2018 yılının ilk İl Ekonomi Toplantısının açılış konuşmasını yapan Vali Ahmet Hamdi Nayir, Kütahya’nın ekonomik durumu hakkında genel bilgiler verdi.

“3 BİN 26 KİŞİYE İSTİHDAM HEDEFİ”

2,5 milyar TL yatırım hedefinin gerçekleşmesi halinde 3 bin 26 kişiye iş imkanı doğacağını aktaran Vali Ahmet Hamdi Nayir, “İlimizde özel sektör tarafından yürütülen yatırımların proje bedeli 2,5 milyar TL’ye sahip. Eğer bunlar gerçekleşirse 3 bin 26 kişiye istihdam sağlaması bekleniyor. Kamu yatırımları olarak bakıldığında 5,2 milyar TL kamu yatırımları var. İkisini bir araya getirirsek Kütahyamız 7,7 milyar TL’lik bir proje bedeli üzerinden yatırıma sahip. Bu bize kamunun aşağı yukarı yarısı kadar özel sektörde de bir yatırım olduğunu gösteriyor. Özel sektör yatırımlarını kamu yatırımları ölçüsüne çekebilecek ve daha da fazla olmasını sağlayacak bir gayretimiz var. Bunun için altyapı yatırımları tamamlanmış olan organize sanayi bölgelerimize daha fazla yatırım çekmek için gayret sarf ediyoruz” dedi.

“KÜTAHYA İLK 10 İL ARASINDA”

Kütahya’nın yüzde 6 işsizlik oranına sahip olduğundan söz eden Vali Nayir, “Bu Türkiye ortalaması içerisinde oldukça düşük bir rakam. Türkiye ortalaması yüzde 12’ler civarında. Yüzde 6 işsizlik oranımızla biz ülke genelinde ilk 10 il arasında 6. sıradayız. Dolayısıyla istihdam açısından bakıldığında da temellerimizin sağlam olduğunu buradan görebiliyoruz” dedi.

“12 BİN 757 İSTİHDAMA ULAŞTIK”

Son bir yılda OSB’lerdeki doluluk oranıyla birlikte 12 bin 757 kişiye istihdam sağlandığını ifade eden Vali Ahmet Hamdi Nayir, “Kamu sektöründe 2018 yılında uygulanmakta olan projeler için toplam 1 milyar 332 milyon TL’lik yatırım öngörülmüştür. Ödenek tahsisi açısından ilimizde en büyük payı yüzde 23 ile diğer kamu hizmetleri sektörü almıştır. Bu sektörü sırasıyla yüzde 16,66 ile konut, yüzde 14,75 ile ulaştırma, yüzde 13,32 ile madencilik, yüzde 13,13 ile eğitim sektörü izlemektedir. Son 1 yılda Kütahya 1 ve 2. OSB ile Tavşanlı ve Gediz Organize Sanayi Bölgelerinde doluluk oranları yüzde 51’den yüzde 68’e yükselmiştir. Organize Sanayi Bölgelerimizde de istihdam olarak baktığımızda yüzde 20’lik bir artışa ulaştığımızı görüyoruz. Bu rakamla birlikte 12 bin 757 istihdama da ulaşmış olduk” diye konuştu.

“581 MİLYON DOLAR İHRACATIMIZ VAR”

İhracat verilerini de paylaşan Vali Ahmet Hamdi Nayir, “İhracat rakamları olarak baktığımızda 2017 yılını yine başarılı bir yıl olarak değerlendiriyoruz. İhracat rakamlarımızda yüzde 51 artışı yakalamışız. Bunu ülkedeki ekonomik büyümenin de bize yansıması olarak düşünebiliriz. 384 milyon $’dan 581 milyon $’a yükselen bir ihracat rakamımız var. Girişimci sayısı olarak baktığımızda 23 bin 40 girişimcimizle iller sıralamasına baktığımızda Türkiye’de Kütahyamız 31. sırada yer alıyor. Bizim bütün gayretimiz ekonomik büyüklük olarak Kütahyamızı ilk 20’ye taşımak” dedi.

İL GENELİNDEKİ YATIRIMLAR

Sağlık, madencilik, demiryolları ve eğitim yatırımlarını da paylaşan Vali Ahmet Hamdi Nayir, “Sağlık sektörü olarak baktığımızda yeni inşaatına başlanmış olan 500 yataklı şehir hastanesi, 100 yataklı Fizik Tedavi Rehabilitasyon Hastanesi, Tavşanlı’daki 75 yataklı devlet hastanesi ek binasıyla sağlık sektöründeki ilerlemelerimiz ve kapasite artırma da devam ediyor. Meclis Başkanına sunulmuş olan bir kanun tasarısıyla sağlık üniversitemizin de kurulacak olması temel ağırlıklı olarak hizmetlerimiz ve vizyonumuza bir farklılık katacaktır. Madencilik sektörüne baktığımızda GLİ Ömerler Yeraltı Mekanizasyon Projesi ile ihalesi yapılacak olan Emet Sülfirik Asit Fabrikası ile yapımı planlanan 3. Borik Asit Fabrikası yatırımlarının tamamlanmasıyla birlikte madenciliğin ilimizde farklı bir zenginliğe ulaşacağını görüyoruz. Demiryollarına baktığımızda Eskişehir-Kütahya-Antalya Yüksek Hızlı Tren Hattı çalışmasının 2018 yılında tamamlanarak inşaat ihalesine çıkarılacak diye bekliyoruz. Mevcut hatlarımızın elektrifikasyon, sinyalizasyon, haberleşme sistemleri yatırımları, 6 alt ve üst geçit projelerinin tamamlanmasıyla da bizler diğer şehirlerle daha sağlıklı, lojistik desteği de sağlayacak şekilde bir demiryolu altyapısına kavuşmuş olacağız. Eğitim alanına baktığımızda 234 ek derslik, üç spor salonu işiyle proje aşamasındaki Merkez ve Gediz Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi derslik+pansiyon ve atölye kompleksleri yapımı ile gençlerimizin daha nitelikli ve kalifiye eğitimi için modern bir eğitim altyapısı inşa etmeye çalışıyoruz” diye konuştu.

“YAŞAM ENDEKSİNDE 4. SIRADAYIZ”

TÜİK verilerine göre ilimiz yaşam endeksinde 4. sırada, memnuniyet endeksinde de 5. sırada, yani Kütahya’da yaşayanların kendilerini mutlu hissettikleri bilgisini paylaşmanın bir mahsuru yok. Bizler kamu ve özel sektör yatırımlarıyla ilimizin gelişmesine daha fazla katkı sağlayacak bir yapı içerisinde olmaya çalışıyoruz. Bu toplantılarda gayemiz de görüştüğümüz konuların daha geniş bir yelpaze içerisinde, organize sanayi temsilcilerimizle, sanayi temsilcilerimizle, oda ve borsa temsilcilerimizle, yerel yönetimlerimizle, üniversitelerimizle, kamu kurum ve kuruluş temsilcilerimizle birlikte farklı neler yapılabilir hep birlikte görüşüp hep birlikte hareket ederek ilimizin ekonomik yapısına olumlu katkılar sağlamak” dedi.

Vali Ahmet Hamdi Nayir’in konuşmalarının ardından Zafer Kalkınma Ajansı, Ticaret İl Müdürlüğü, Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü yetkilileri Zafer Kalkınma Ajansı Sonuç Odaklı Program Yaklaşımı, 2018 Yılı Planlanan Faaliyetler ile Yaratıcı ve Kültürel Endüstriler Sonuç Odaklı Programının Tanıtımı, Yol Üstü Mağazacılığın Geliştirilmesi, TR 33 Bölgesi 2014-2023 Bölge Planında Madencilik sektörüne İlişkin Politika ve Tedbirlerin Müzakeresi, MASTEK (Manisa Savunma Sanayi Teknolojileri Geliştirme Projesi) Kütahya Uygulaması hakkında sunum eşliğinde katılımcıları bilgilendirdi.

Toplantı, karşılıklı fikir alışverişinin ardından sona erdi.

Toplantının ardından Gediz Ticaret ve Sanayi Odasına iade-i ziyarette bulunan Vali Ahmet Hamdi Nayir, Gediz Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Vedat Öztürk ile yeni yönetim kurulu üyelerine başarılar diledi.

  • 3. İl Ekonomi Toplantısı
  • 3. İl Ekonomi Toplantısı
  • 3. İl Ekonomi Toplantısı
  • 3. İl Ekonomi Toplantısı

Gediz Ticaret ve Sanayi Odası Kişisel Verilerin İşlenmesine İlişkin Aydınlatma Metnine buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Devam etmeniz halinde, kabul etmiş olursunuz.

Tamam
Whatsapp ile İletişime Geç
İletişim Tercihi